Oltenita

Oltenita

Oras Oltenita
Municipiul Oltenita este situat in partea sudica a Romaniei, la 50 de Km. de Bucuresti pe malul stang al Dunarii, la varsarea raului Arges in fluviul Dunarea si la o altitudine de 5-15 m.
Descoperirile arheologice si insemnarile unor scriitori antici atesta posibilitatea existentei unei formatiuni prestatale a dacilor la gura Argesului si mai apoi cetatea romano-bizantino constantiniana DAPHNES, in aceste locuri in sec. IV i.e.n.
A fost atestat printr-un document lasat de domnitorul Neagoe Basarab si datat 13 aprilie 1515 urmat apoi de notarea pe prima harta a Tarii Romanesti intocmita de stolnicul Constantin Cantacuzino.
Datorita pozitiei sale geografice si beneficiind de un pamant fertil, vegetatie bogata, fauna diversa, clima temperata si fiind un vad bun de trecere peste Dunare, cap de pod si loc de depozitare de grane, punct de carantina si granita, Oltenita si-a dobandit un important rol economico social, lucru ce a determinat fondarea la 23 aprilie 1853 a orasului Oltenita.
La 4 km. Nord -Est de vatra orasului se afla statiunea arheologica care a dat numele culturii neolitice Gumelnita.
Localitatea s-a dezvoltat din punct de vedere economico social astfel ca in prezent populatia este de peste 30.000 de locuitori iar numarul agentilor economici a crescut continu ajungand in prezent la peste 1000 de societati din care peste 850 sunt societati comerciale, o regie autonoma si cateva societati agricole.
Activitatea economica este reprezentata in principal de unitati care, in aceasta perioada de tranzitie prin care trece intreaga societate romaneasca, se straduiesc sa faca fata regulilor ce se impun intr-o economie de piata.
Dezvoltarea continua a determinat autoritatile locale sa propuna parlamentului Romaniei ridicarea localitatii la rang de municipiu, fapt ce s-a realizat la 22 octombrie 1997 cand, prin Legea nr.165 /1997, Parlamentul Romaniei a declarat orasul Oltenita ca municipiu.
Sediul autoritatilor administratiei publice locale se afla in Oltenita, B-dul Republicii nr. 40.
Potentialul turistic al municipiului Oltenita se concentreaza in special pe fluviul Dunarea, reprezentative pentru turism fiind oglinda de apa pentru croaziere, plimbari cu salupa sau concursuri sportive, domeniu pentru pescuit sportiv, fondul adiacent cursului, pentru odihna-recreere sau vanatoare sportiva, insula Albina, zona Dunarica, rezervatia arheologica „Gumelnita” aflata la marginea municipiului ,la jumatatea distantei dintre acesta si balta „Valea Mare”, Muzeul ”Civilizatei Gumelnita”, Biserica cu hramul „Sf. Nicolae”, ctitorita in anul 1855, Turnul de apa, Biserica din lemn, Parcul central al municipiului.