Lectia de Administratie – Sebes

Lectia de Administratie – Sebes

Un orăşel din inima Transilvaniei, cu puţin peste 30.000 de locuitori, reuşeşte să fie un model economic. Companii sebesimportante, din mai toate domeniile, au în Sebeş fabrici în care au investit sute de milioane de euro, atrase de infrastructură, de numărul mare de muncitori calificaţi, dar şi de facilităţile fiscale oferite de autorităţile locale. De exemplu, companiile au primit o reducere de aproape 10% la sută la plata taxelor către bugetul local. În total, sunt 1.300 de firme în Sebeş, unde şomajul se apropie de zero, relatează digi24.ro.

Printre companiile straine ce au investit la Sebes se numara concernul german Daimler, care prin compania Star Transmission a deschis in oras o fabrica de componente pentru automobilele Mercedes Benz. Doar aici lucreaza peste 1.000 de oameni, iar salariul mediu este de 1.700 de lei, investitia totala se ridica in prezent la 350 milioane euro.

Si renumita companie de prelucrare a lemnului Kronospan a investit la Sebes 250 milioane de euro fiind cel mai mare investitor din Romania in industria prelucrarii lemnului.

Romaqua Borsec detine aici o fabrica de bere si una unde se produce o bautura energizanta.

Inghetata Alpin se produce tot la Sebes de catre unul din liderii nationali in productia de inghetata, Alpin 57 Lux a investit peste 23 milioane de euro pe o platforma industriala de 28000 metri patrati.

Bugetul Sebesului este de 12 milioane de euro iar 63% din acest buget este asigurat doar de primele 20 de companii ca marime.

Toate acestea au fost posibile si datorita primarului Alexandru Dancila, un om de valoare cu experienta in administratia publica.

Viceprimarul pe care il cunosc foarte bine inca din anul 2012 este si el un om de calitate cu o baza solida de cunostinte atat in administratie dar si in marketing.

Rata somajului in Sebes este de sub 2% iar investitiile private in Sebes depasesc 1 miliard de euro.
In Sebes doar cine nu vrea nu munceste, spun locuitorii cochetului orasel.

Da, putem afirma ca oraselul Sebes, un oras cu 30.000 de locuitori este un model pentru multe astfel de localitati in care interesele personale, necunoasterea si inconstienta administratiei face ca nivelul de saracie al locuitorilor sa coboare la limita existentei, in care pana si apa calda este un lux.