Atentie la bancnota de 10 Lei | Fals sau Isterie
Alerta de bani falsi intre realitate si isterie Made in Romania
In ultima vreme pe fondul aglomeratiei de sarbatori a fost semnalata in mod repetat aparitia unor bancnote de 10 Lei foarte bine falsificate.
Aceasta „moda” se pare ca a pornit din Oradea si in doar cateva zile a fost semnalata prezenta bancnotelor false in toata Transilvania.
Bihor, Cluj, Timiş, Maramureş, Satu Mare, Sălaj sunt doar cateva judete in care a fost semnalata prezenta unor bancnote suspectate a fi false.
Problema este ca intre cele doua emisii ale BNR – 2005 respectiv 2008 sunt si chiar trebuie sa fie diferente exact in zonele cu pricina iar pe acest motiv comerciantii refuza sa mai primeasca toate bancnotele emise in 2005.
Cateva dintre motivele pentru care comerciantii refuza incasarea bancnotei de 10 Lei sunt chiar diferentele care apar si in versiunea oficiala a respectivei bancnote publicate de BNR:
- lipsa pensulelor aurii din fereastra transparenta;
- diferenta de culoare dintre cifrele 1 si 0
Conform descrierii prezenta pe siteul oficial BNR
Bancnota de 10 Lei emisie 2005:
„Fereastră transparentă: sub forma unei palete pentru pictură; conține valoarea nominală ambutisată; nu conţine element auriu supraimprimat.
* Bancnota de 10 lei emisă în 2008 conţine în plus două pensule aurii supraimprimate.
Filigranul este constituit din două componente poziţionate în stânga aversului, pe zona neimprimată: portretul personalităţii de pe bancnotă şi sigla BNR. Filigranul devine vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.”
Conform descrierii prezenta pe siteul oficial BNR
Bancnota de 10 Lei emisie 2008:
„Fereastră transparentă: sub forma unei palete pentru pictură; conține valoarea nominală ambutisată şi are imprimate o pensulă albă şi două pensule aurii.
* Bancnota de 10 lei emisă în 2005 nu conţine cele două pensule.
Filigranul este constituit din două componente poziţionate în stânga aversului, pe zona neimprimată: portretul personalităţii de pe bancnotă şi sigla BNR. Filigranul devine vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului. ”
Si diferenta de culoare intre cele doua cifre 1 si 0 pare sa fie corecta conform specimenelor publicate de BNR.
Se spune ca bancnotele false ar fi mai scurte cu 3 mm decat cele autentice dar personal nu am vazut vreuna si este foarte greu de crezut ca o retea ce detine tehnologia de a falsifica o bancnota in cele mai mici detalii face greseala de a le taia mai scurte cu 3 mm.
Raman doar cateva elemente de diferentiere destul de rudimentare:
- vopseaua de pe bancnota falsificata se curata mult mai usor, bancnota arata foarte veche (si asta pare normal fiind o emisie 2005);
- in zona marcata cu cercul verde se pare ca vopseaua are o culoare diferita de original si se curata usor cu unghia;
- teoretic un fals ramane un fals, la o analiza atenta ar trebui sa sesizam eventualele diferente de nuanta precum si lipsa unor elemente de siguranta asa cum sunt prezentate pe siteul oficial BNR
Toate elementele de securitate pot fi vizualizate accesand legaturile de mai jos
http://www.bnr.ro/10-lei–Nicolae-Grigorescu-(2005)-8815.aspx
http://www.bnr.ro/10-lei–Nicolae-Grigorescu-(2008)-8816.aspx
Un exemplu de bancnota falsa ar putea fi chiar prezenta celor doua pensule aurii pe o bancnota de emisie 2005 si nu lipsa lor.
In aceste conditii se pune intrebarea: cat este realitate si cat este isterie ?
Ca de obicei in perioada sarbatorilor este totusi posibil sa apara bancnote false si trebuie sa fim atenti la acest aspect.